Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Στόχος του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, ως κορυφαίος εκπαιδευτικός οργανισμός, εκτός από την μετάδοση γνώσεων και επαγγελματικών δεξιοτήτων, είναι η καλλιέργεια παιδείας στη σπουδαστική του κοινότητα. Η δημιουργία ολοκληρωμένων επαγγελματιών αλλά και ολοκληρωμένων ανθρώπων είναι στόχοι συνυφασμένοι για τη διοίκηση της σχολής αλλά και το διοικητικό και το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής.

Γραφικό για την κοινωνική ευθύνη του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Γραφικό για την κοινωνική ευθύνη του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Γραφικό για την κοινωνική ευθύνη του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Γραφικό για την κοινωνική ευθύνη του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ έχει θέσει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως αναπόσπαστο κομμάτι των δραστηριοτήτων του, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και υποστηρίζοντας δράσεις φορέων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Σύσσωμη η σπουδαστική κοινότητα, το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης, αποδεικνύοντας πως εκτός από την εκπαίδευση εξίσου σημαντική είναι και η καλλιέργεια του αισθήματος προσφοράς προς το συνάνθρωπο.

Επαναλαμβανόμενες Δράσεις

Ετήσια Φιλανθρωπικά Bazaar

Το δικό τους μήνυμα ελπίδας στέλνουν κάθε Δεκέμβριο οι σπουδαστές, διοργανώνοντας Φιλανθρωπικά Χριστουγεννιάτικα Bazaar σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη.

Πλήθος κόσμου ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του ΙΕΚ και έχει την ευκαιρία να προμηθευτεί χριστουγεννιάτικα είδη, στολίδια, δώρα και γλυκά που διατίθενται από τους σπουδαστές όλων των ειδικοτήτων! Ζεστά Εδέσματα από τους Μάγειρες, Χριστουγεννιάτικα Γλυκά από τους Αρτοζαχαροπλάστες, CD με κάλαντα από τους Μουσικούς Τεχνολόγους, Χριστουγεννιάτικες κάρτες από τους Γραφίστες, Συνθέσεις Στολιδιών από τους Διακοσμητές, Παραμύθια από τους Ειδικούς Προσχολικής Αγωγής, T-Shirts από τους Σχεδιαστές Μόδας κ.α.

Τα έσοδα που συγκεντρώνονται παραχωρούνται για τους σκοπούς Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, μεταξύ των οποίων: Κέντρο Περίθαλψης Παίδων (ΚΕ.ΠΕ.Π.) "Άγιος Δημήτριος", ΦΛΟΓΑ  (Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια), ΑΛΚΥΟΝΗ (Σωματείο Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων για ΑΜΕΑ), ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας &  Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων), Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας "Άγιος Παντελεήμονας", ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (Κέντρο Στέγασης Παιδιών Χωρίς Οικογένεια).

Οι εκδηλώσεις κάθε χρόνο τίθενται υπό την Αιγίδα δημόσιων φορέων,  υποστηρίζονται από εταιρίες που προσφέρουν προϊόντα προς πώληση και δημοσιεύονται από τα ΜΜΕ.

Υποστηρίζοντας τον Άγιο Στυλιανό

Σύσσωμη η σπουδαστική κοινότητα βρίσκεται στο πλευρό του δημοτικού βρεφοκομείου Θεσσαλονίκης "Άγιος Στυλιανός". Η πρώτη επίσημη συμμετοχή του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ στις δραστηριότητες του βρεφοκομείου έγινε την  ημέρα εορτασμού του Αγίου, στις 26 Νοεμβρίου, όταν ο τομέας Μαγειρικής & Αρτοζαχαροπλαστικής συμμετείχε ενεργά, ετοιμάζοντας το μπουφέ με νηστίσιμα εδέσματα, κατά τη διάρκεια της επίσημης εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, αλλά και πλήθος κόσμου.

Ο τομέας Πληροφορικής κατέθεσε στο Διοικητικό Συμβούλιο τις προτάσεις του για την ανανέωση του δικτυακού τόπου του βρεφοκομείου, καθώς και την πρόθεση του να αναλάβει τη διαχείριση του site. Ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών με τη σειρά του ανέλαβε τη διακόσμηση του περιβάλλοντος χώρου του βρεφοκομείου, διακοσμώντας τα παγκάκια της αυλής με την τεχνική του γκράφιτι. Κατέθεσε επίσης τα σχέδια του για τη δημιουργία της  νέας πινακίδας του βρεφοκομείου. Κατά την εορταστική περίοδο, στήθηκε μια χαρούμενη Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά που διαμένουν στο βρεφοκομείο από τον τομέα Προσχολικής Αγωγής. Το δικό τους τόνο στη γιορτή έδωσαν οι σπουδαστές Μουσικής Τεχνολογίας & Ηχοληψίας που έπαιξαν ζωντανά μουσική, με γιορτινά τραγούδια και κάλαντα.

Εβδομάδα Οικολογικής Ευαισθητοποίησης

Κάθε χρόνο το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη διοργανώνει μια εβδομάδα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος και στην οικολογία.
Παρουσιάσεις οργανισμών, ημερίδες, σεμινάρια, workshops, case studies, βιντεοπροβολές και εξωτερικές δράσεις υλοποιούνται για να διαδώσουν τα μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι φορείς που έχουν ανταποκριθεί στο ετήσιο κάλεσμα του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ είναι πολλοί και σημαντικοί: Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Διεύθυνση Καθαριότητας Δήμου Αθηναίων, ΔΕΣΦΑ, Ecotexnologia, Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, Schneider Electric, Hellenic Postbank Green Institute, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Αρκτούρος, ΑΦΗΣ ΑΕ, Quality Net, Τμήμα Ανακύκλωσης Δήμου Θες/νίκης, Exel Group, Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, Quality Net, Οικοενεργειακή, Οικοανάπτυξη, Αρκτούρος, Eco City, Αντιδημαρχία Ανακύκλωσης & Καθαριότητας και Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Πράσινη Στέγη

Το πρώτο φυτεμένο δώμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μεγαλώνει στην ταράτσα του κτιρίου του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ. Μετά την τοποθέτηση των συναρμολογούμενων μονάδων OS-8, από την εταιρεία Οικοστέγες, φυτεύτηκαν φρέσκα μυρωδικά, τρεις ποικιλίες ντομάτας και αλπική φράουλα. Στο χώρο τοποθετήθηκαν ξύλινες επενδύσεις για αναρριχώμενα φυτά, όπως γιασεμί, αγιόκλημα κ.α.

Φωτογραφία της Πράσινης Στέγης του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Φωτογραφία της Πράσινης Στέγης του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Φωτογραφία της Πράσινης Στέγης του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Φωτογραφία της Πράσινης Στέγης του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Τα οφέλη από το φυτεμένο δώμα είναι πολλαπλά, μεταξύ των οποίων, αισθητική αναβάθμιση, βελτίωση της ποιότητας του αέρα, ηχομόνωση και προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Η πράσινη στέγη του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ είναι η μόνη πράσινη στέγη σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στη χώρα!

Εθελοντική Αιμοδοσία

Ο τομέας Παραϊατρικών Επαγγελμάτων του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ διοργανώνει σε ετήσια βάση εθελοντική αιμοδοσία, σε συνεργασία με το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Ευαγγελισμός". Το κάλεσμα γίνεται για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος, που θα καλύψει μελλοντικά τυχόν ανάγκες των σπουδαστών και των οικογενειών τους.

Γερμανικό Παζάρι

Ο τομέας Μαγειρικής συμμετέχει εθελοντικά στο καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνοντας το grill και ετοιμάζοντας νόστιμες συνταγές από τη Γερμανία. Οι σπουδαστές Αρτοζαχαροπλαστικής με τη σειρά τους, φέρνουν άρωμα παραδοσιακών γερμανικών Χριστουγέννων, ετοιμάζοντας νόστιμα γλυκά. Τα έσοδα διατίθενται σε άπορα άτομα, παλιννοστούντες από γερμανόφωνες χώρες και ελληνογερμανικές οικογένειες.

Χορήγηση Υποτροφιών

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής που έχει αναπτύξει, προσφέρει κάθε χρόνο πλήρεις υποτροφίες για σπουδές σε άπορες οικογένειες. Τα τελευταία χρόνια έχουν σπουδάσει στην ειδικότητα της επιλογής τους μέλη της Κοινωνικής Οργάνωσης ΑΓΑΠΗ, του ορφανοτροφείου ΜΕΛΙΣΣΑ, του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο, του Κέντρου Ανηλίκων "Ο Φάρος του Κόσμου", των Παδικών Χωριών SOS, του Δικαστηρίου Ανηλίκων κ.α.

Στόχος του προγράμματος υποτροφιών είναι να αποκτήσουν όλοι οι νέοι δικαίωμα στην κατάκτηση της γνώσης και την προσδοκία για ένα καλύτερο μέλλον.

Διέξοδος για Ανέργους

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, πάντα ευαίσθητο προς τις κατηγορίες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας αλλά επιθυμούν να αναπτύξουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και να σπουδάσουν, στέκεται δίπλα τους και "σκέφτεται γι' αυτούς".

Στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, συμμετέχει στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ παρέχοντας έκπτωση σε κάθε τομέα σπουδών σε οποιαδήποτε από τις 45 ανταγωνιστικές ειδικότητες που παρέχει. Βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη από τους ενδιαφερόμενους, της κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Συνολική Προσφορά

Η συνεχής προσφορά της Διοίκησης του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ προς τις κοινωνικές οργανώσεις περιλαμβάνει προσφορά υπηρεσιών από τους σπουδαστές, τεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και δωρεές για τις ανάγκες που επιτελούν.

Δράσεις